Aplicarea split TVA scade şansele de redresare a companiilor în insolvenţă şi încalcă prevederile comunitare

Aplicarea split TVA scade şansele de redresare a companiilor în insolvenţă şi încalcă prevederile comunitare

#legitampite

Implementarea măsurii de plată defalcată a TVA (split TVA) va scădea şansele de redresare a companiilor aflate în insolvenţă sau faliment şi încalcă prevederile comunitare, atrag atenţia specialiştii în proceduri de insolvenţă.

„Firmele în insolvenţă vor fi afectate de iniţiativa Guvernului privind split TVA, atât financiar, cât şi prin blocaje provocate de neclarităţile legislative. În forma sa actuală, ordonanţa cu privire la plata defalcată a TVA este discriminatorie raportat la societăţile în insolvenţă şi scade şansele de redresare pentru societăţile în insolvenţă, contrazice programul de plăţi şi prioritatea distribuirilor către creditori, contravine obiectivului pentru care a fost reglementată procedura insolvenţei, încalcă prevederile comunitare şi nu-şi îndeplineşte scopul de reglementare UE. În calitate de administratori judiciari, depunem toate eforturile să maximizăm şansele de reorganizare ale companiilor în insolvenţă, care se străduiesc să supravieţuiască zi de zi. Orice cost suplimentar, fie el financiar, de timp sau alte resurse nu face decât să agraveze situaţia acestor companii (…) Studiile noastre demonstrează că jumătate dintre companiile de impact ale României sunt deja în dificultate, nu avem antreprenori noi cu care să echilibrăm balanţa, aşadar economia României nu îşi permite să mai piardă din business-uri”, apreciază reprezentanţii CITR, parte a CITR Group, unul dintre liderii de piaţă în industria insolvenţei.

În viziunea specialiştilor, modalităţile prin care aceste companii se finanţează sunt limitate şi nu există produse bancare specifice, destinate companiilor aflate în dificultate.

„Acţionarii nu mai au, de cele mai multe ori, resurse pentru a susţine suplimentar, prin aport la capital, activitatea societăţii. Pe de altă parte, fondurile de investiţii evită creditarea IMM, din cauza unui due dilligence anevoios şi costisitor. Prin urmare, principala soluţie de sporire a şanselor redresării companiilor în insolvenţă este finanţarea din activitatea operaţională. Mecanismul split TVA va avea astfel un impact covârşitor asupra fluxurilor operaţionale ale acestor companii. Dacă sumele aferente TVA colectată erau disponibile pentru activitatea companiilor până la momentul scadenţei plăţii lor, odată cu introducerea mecanismului split, aceste sume nu mai pot fi accesate în susţinerea activităţii curente. Şi asta cu toate că suma în discuţie nu e datorată Statului decât la scadenţă şi nu integral”, notează CITR.

În plus, experţii sunt de părere că noul mecanism de colectare a TVA complică operaţiunile şi tranzacţiile din cauza lipsei unui cont unic în procedura insolvenţei, iar companiile suportă penalităţi şi amenzi pentru plata eronată de la momentul efectuării plăţilor, deşi au termen de corecţie în cuprinsul ordonanţei. Astfel, societăţile în insolvenţă sunt tratate inechitabil faţă de restul companiilor, în condiţiile în care mecanismul split TVA… (cititi mai mult pe capital.ro)

Adauga un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Telefon: +40.729.729.606
Sector 1, Bucuresti
Calea Grivitei 150