Peste 150.000 de firmele active vor fi afectate de aplicarea impozitului pe cifra de afaceri

Peste 150.000 de firmele active vor fi afectate de aplicarea impozitului pe cifra de afaceri

Până la 1 ianuarie 2018 nu mai este mult și încă nu știm care va fi forma în care se vor aplica măsurile fiscale care au bulversat tot mediul de afaceri și asta pe fondul pozitiv de creștere economică. In general, când ceva a încept să meargă, nu prea este recomandat să te apuci să faci schimbări, și dacă tot nu te poți abține, o faci cu mare atenție. Se pare că nu așa au înteles să procedeze actualii guvernanți care schimbă tot, pe bandă rulantă scăpată și asta de sub control..

Creșterea salariului minim, majorări salariale în instituțiile statului, split TVA, modificarea impozitului pe profit, schimbarea impozitării salariilor și…guvernanții mai știu ce alte schimbări vor mai propune,  nu sunt măsuri care să genereze mai departe o creștere durabilă a mediului de afaceri.

Aplicarea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri, în unele cazuri vorbim de un impozit aplicat pe consum, pentru toate companiil cu venituri sub 1 milion euro, majorarea forțată și artificială a salariului brut mimim pe economie la 1.900 lei vor avea impact asupra a 90% din companiile active.

Dacă analizăm companiile cu venituri de până în 500.000 euro, care aveau până acum zero angajați, vor fi înfluențate pozitiv. Impozitul pe cifra de afaceri va scădea cu 2%, acum plătesc 3%.Pentru companiile cu o margine a profitului brut de peste 10% această măsură va aduce avantaje, rămânand cu mai mulți bani.

Probabil, o parte din companiile care plătesc retribuții consistente managementului,  în înțelegere cu angajații de top,  vor prefera să plătească acestora renumerația cuvenită pe societăți împozitate pe venit. Fostul angajat, devenind acum antreprenor, va prefera să iși facă carte de muncă pe salariul minim brut pe economie, în propria firmă, asta de 1450 lei, dacă rămâne așa, diferența urmând să fie scosă prin cheltuieli sau divident, câștigând astfel un procent important în veniturile nete. (PS: atenție la jocul cu TVA-ulu, acolo organul fiscal va poate încă să decidă dacă este sau nu deductibil)

Ce vor face acele companii a căror profitabilitate este mică sau inexistentă? Cum vor pute ei să suporte încă un cost fiscal? Firmele care înregistrează pierderi vor înregistra costuri mai mari, deoarece în acest moment nu plătesc impozit pe profit. Se stimează ca un numar de aproximativ 2.200 de firme se gasesc în această situație. Cumulând cifra lor de afaceri, în ipoteza că vor decide să continue activitatea, ar rezulta un cost fiscal suportat de către acestea undeva la 68 milioane lei. La acestea se adaugă peste 8000 de companii a căror margine a profitului este mică. Și acestea vor aduce bugetului, așa se așteaptă guvernul, peste 150 milioane lei. Firmele cu un profit mare vor furniza bugetului de stat un impozit mai mic, ramâne de văzut dacă balanța va fi pozitivă sau negativă.

De înțeles disperarea guvernanților generată de incapacitatea instituțiilor statului de a impune un control mai mare asupra mediului de afaceri, teoretic acelor „întreprinzători” care nu își plătesc impozitele și taxele datorate statului, însă se vor trezi că vor omorâ companiile care îl menține în viață, vor omorâ acele mici afaceri de familie care asigură veniturile financiare pentru familia antreprenorului și a încă 3-4 familii. Aceștia sunt un mic angrenaj al economiei, asigură, de cele mai multe ori, o necesitate locală. Micul magazin de proximitate, producătorul de mături sau ulcele, “atelierul repară orice” va fi obligat să intre în zona „întreprinzătorilor”. Un calcul simplu arată că firmele care înregistrează o margine  profitului brut între 0% – 6,25% vor înregistra costuri fiscal mai mari, afacerea devenind, de la 1 ianuarie 2018, neinteresantă, dacă nu neprofitabilă.

Adauga un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Telefon: +40.729.729.606
Sector 1, Bucuresti
Calea Grivitei 150